Totaal: 0,00
Totaal: 0,00

Puppy’s zijn net mensen aan het begin. Ze weten nog niet dat ze op bepaalde momenten moeten plassen als dat uitkomt. Als ze moeten, dan laten ze het gaan. Dit kan tot vervelende gevolgen leiden dat je constant de vloer moet dweilen. Het is belangrijk om tijd en aandacht te steken in het zindelijk maken van jouw puppy. In dit artikel geven we je tips hoe je zelf jouw puppy zindelijk kan maken.

Tips voor ’s nachts

Luister naar het gepiep

De eerste nachten bij jou thuis zijn voor de puppy erg spannend. Een nieuwe omgeving zonder haar broertjes en zusjes is even wennen. Vooral als ze dan ook in een bench wordt geplaatst. Hou er rekening mee dat je de eerste nachten niet goed slaapt vanwege het gepiep ’s nachts. Dit klinkt niet alleen zielig, maar het is ook een teken dat je even moet kijken wat er aan de hand is. Het kan uiteraard zijn dat ze graag aandacht wil, maar het kan ook zijn dat ze moet plassen of poepen. Zodra jouw puppy begint te piepen, is het aan jou de taak om haar naar buiten te doen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je die reden van het piepen kan doorstrepen. Als jouw puppy daarna nog piept, kun je dit negeren. Ze valt dan vaak gelijk stil, want de nood is voorbij.

Even timen

Je kan het piepen voorkomen door in te schatten wanneer jouw puppy naar buiten moet om haar behoefte te doen. Gemiddeld moet een hond om de 3 uur plassen of poepen. Je kan dus een wekker om de 3 uur zetten en haar naar buiten doen. Zo zorg je ervoor dat jouw puppy haar behoefte buiten kan doen en niet de neiging krijgt om te gaan piepen.

Tip: geef jou puppy na 21.00 geen drinken meer. Hiermee help je jouw puppy haar plas op te houden ’s nachts.

Tips voor overdag

Let op het patroon

Een puppy moet vaak na een activiteit ontlasten. Dit kan na het trainen zijn, maar ook na het eten of spelen. Ervaring leert dat het 5 tot 10 minuten na de activiteit is dat ze onrustig begint te worden. Je kunt jouw puppy voor de zekerheid gelijk na de activiteit buiten zetten. Hou er wel rekening mee dat het ook mis kan gaan. Een puppy kan soms ook direct na de activiteit de behoefte hebben.

Let op het gedrag

Overdag hoeft jouw puppy uiteraard niet in de bench. Hier hangt ook het risico samen dat ze buiten de bench in hoekjes van jouw kamer haar behoefte doet. Je kunt dit uiteraard niet altijd voorkomen, maar je kan wel op signalen letten. Zodra jouw puppy gaat snuffelen of heen en weer gaat dribbelen, is de kans groot dat ze moet poepen. Denk er maar aan als wij hoge nood hebben en niet binnen het bereik van een toilet zijn. Wanneer je dit gedrag ziet, kun je de puppy naar buiten brengen en op de plek zetten waar ze haar behoefte kan doen. Jouw hond leert op deze manier wat de juiste plek is en zal daar op gegeven moment uit zichzelf heen gaan.

Commando aanleren

Het doel is uiteraard dat jouw puppy leert om op commando te plassen of te poepen. Je kan jouw puppy dit commando aanleren, maar het is belangrijk dat je het wel steeds bij hetzelfde commando houdt. Bepaal dit voor jezelf, want hiermee schep je gelijk duidelijkheid naar de puppy toe. Zodra je de puppy gaat uitlaten, ga je naar haar vaste plek waar ze plast of poept. Zodra je ziet dat ze zich gereed maakt om haar behoefte te doen, kun je het commando uitvoeren. Nadat jouw puppy klaar is, geef je haar een snoepje om haar te belonen. Naarmate je dit steeds vaker herhaalt, weet jouw hond uiteindelijk uit zichzelf haar plek te vinden om de behoefte te doen.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Het trainen kost tijd en je gaat tijdens het proces meemaken dat je af en toe te laat bent met het uitlaten van jouw hond. Zodra je ontdekt dat jouw puppy in huis heeft gepoept of geplast, moet je het gelijk opruimen. Het is hierbij belangrijk dat je jouw puppy even negeert. Zo heeft ze snel door dat het niet de bedoeling is dat ze binnen heeft geplast of gepoept. Wat je vooral niet moet doen, is boos worden op haar. Het trainen gaat alleen lukken als jouw puppy zich veilig voelt.

Zodra je ziet dat ze bezig gaat, moet je haar gelijk optillen en naar buiten doen. Dit heeft namelijk effect op haar, jouw puppy houdt gelijk op met plassen of poepen als ze wordt opgepakt. Als je ziet dat jouw puppy buiten haar behoefte doet, kun je haar weer belonen.

Op deze manier leert jouw puppy het verschil tussen binnen en buiten, ofwel het verschil tussen fout en goed.

Plassen uit respect

Jouw puppy plast niet alleen als ze daadwerkelijk haar behoefte moet doen, maar ook om een heel andere reden. Ze kan ook plassen als je haar begroet, ook wel een deemoedsplasje genoemd. Dit gebeurt automatisch als uiting van onderwerping en hier moet ze nog overheen groeien. Daarnaast kan een puppy ook plassen als ze erg enthousiast is. Dit kun je het beste afleren door bij binnenkort eerst jouw puppy te negeren (moeilijk dit ook is!). Na een minuut kan je rustig contact maken. Op die manier zal jouw puppy uiteindelijk het deemoedsplasje afleren.

Handige tools tijdens de training

Naast bovenstaande tips om jouw puppy zindelijk te maken, kun je je ook een beetje laten helpen door tools. Zo kun je bij voorbeeld een trainingsmat kopen, om jouw puppy alvast te laten wennen aan het gevoel van gras als ze buiten haar behoefte gaat doen. Dat maakt de drempel om in het gras te zitten een stuk lager. Voor deze handige mat en de hondensnoepjes die jouw puppy elke keer verdient, kun je terecht bij Pet topia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop